Mit tehetsz, ha csúnya a kerítésed?

Egy kerítés számos funkciót tölthet be az otthonodban: kijelöli a telked határait, biztosítja a saját és családod, valamint háziállatod biztonságát, továbbá távol tartja a kíváncsi tekinteteket és a nem kívánt betolakodókat is.

Ez az egyik legfontosabb elem a kertben, amely nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire fogod élvezni az ott töltött időt. Ha a jelenlegi nem túl esztétikus, esetleg ráférne már a felújítás, akkor ez a cikk Neked szól, ugyanis a következőkben összeszedtük Neked a lehetőségeket.

Rejtsd el növényekkel

Sokszor semmi gond nincs vele, hiszen rendeltetésszerűen használható, és minden olyan funkciót betölt, amelyet szeretnél, a fő probléma viszont, hogy egyszerűen nem tetszik. Ebben az esetben érdemes átgondolnod, hogy valóban szükség van-e egy új kerítés telepítésére, rengeteg lehetőséged van rá, hogy eltakard.

Ha van elég helyed, ültess elé olyan fát, vagy sövényt, amely legalább a kerítés magasságáig megnő majd. A kertészetekben szívesen segítenek Neked abban, hogy mely növények azok, amelyek sűrű lombozatukkal eltakarják majd a csúnyább részeket, számtalan bokor, kúszónövény alkalmas erre a feladatra. A kerítés mellé cserepes növényeket is elhelyezhetsz. Amennyiben kis méretű telekről van szó, akkor inkább érdemes végleges megoldásként az újratelepítésben gondolkodnod, így nem foglalnak majd extra helyet a kifejezetten takaró céllal ültetett növények.

Tegyél fel belátásgátló hálót

Valljuk be, egy drótkerítés nem nyújt túlzottan nagy esztétikai élményt, viszont remekül feldobhatod különböző belátásgátló és árnyékoló hálókkal, ezek ma már több színben elérhetőek. A természetes hatás elérése érdekében használhatsz nád- vagy fűzvessző szövetet is. A felhelyezésük nagyon egyszerű, az anyagot biztonságosan gyorskötözővel tudod rögzíteni a drótkerítéshez. Ez az opció egyrészt szebbé varázsolja a kerítést, másrészt privát szférát is biztosít a kertben tartózkodóknak.

Javítsd meg

Ha a kerítés nincs menthetetlen állapotban, fontold meg a javítását. A legtöbb ember az egyszerűbb hibákat képes orvosolni szakember segítsége nélkül is. Lehetséges, hogy csak egy új festésre van szükség. Ha például fa kerítésed van, egy csiszolás és egy magasnyomású mosóval történő alapos tisztítás után a festést Te magad is könnyedén elvégezheted. Számos blog és videó áll rendelkezésre a témában, ne félj egyedül belevágni! Ráadásul bevetheted a kreativitásodat: fesd le akár az összes lécet más-más színnel, vagy készíthetsz egyedi mintákat, virágokat, a Pinteresten milliónyi ötletet találsz.

Persze van, hogy egyéb hibák merülnek fel, ellenőrizd például, hogy hol rohad a fa, mert lehet, hogy bizonyos léceket ki kell cserélned. Nézd meg, hogy az oszlopok és a lécek megfelelően vannak-e rögzítve, és ha mozognak, erősítsd meg őket.

Ha nincs más lehetőséged: cseréld ki

Egy meglévő kerítés cseréje költséges feladat lehet, ha pedig a szomszédoddal van közös kerítésed, akkor a munkálatok előtt egyeztetned kell vele. Ez már egy olyan volumenű projekt, amikor érdemes szakemberrel felvenned a kapcsolatot, aki segít Neked a tervezésben és kivitelezésben egyaránt.

Amennyiben nem szeretnéd lecserélni a kerítésedet, célszerű a fenti alternatívák valamelyikét választanod átmeneti megoldásként, amíg nem áll rendelkezésedre a költségvetés. Végső megoldásként azonban mindenképp a jelenlegi kerítés eltávolítása, valamint az új megtervezése és telepítése ajánlott, természetesen egy megbízható cég segítségével.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás