Minden, amit tudnod kell a medencekerítésekről

Nyáron nagy népszerűségnek örvendenek a családi házak kertjeiben felállított medencék. Mindegy, hogy földbe süllyesztett, vagy csak egy ideiglenes medencéről van szó, a biztonság minden esetben elsődleges szempont kell, hogy legyen. Ennélfogva szükséges valahogyan csökkenteni a balesetek előfordulásának kockázatát.

Szerencsére van egy egyszerű megoldás, amellyel könnyen orvosolható ez a probléma: egy megfelelő kerítéssel ugyanis biztonságban tudhatod családodat és háziállataidat egyaránt. Egy ilyen kerítés telepítése azonban eléggé összetett dolog, amely alapos átgondolást és tervezést igényel.  A következő cikkben arról lesz szó, miért érdemes medencekerítést telepíteni, valamint megnézzük, mi az, amit figyelembe kell venned a tervezés és az építés során.

Biztonságot ad

Egy medence a szórakozás és a pihenés központi szereplője lehet, ugyanakkor folyamatos veszélyforrást is jelent. Sajnos napjainkban egyre gyakoribbak az ezzel kapcsolatos balesetek, különösképp a kisgyermekek körében. Ebből adódóan a medencekerítés nélkülözhetetlen, ha gyermekeid vannak, de szintén fontos abban az esetben, ha van bárki a háztartásban, aki nem tud úszni. A háziállatokat vonzza a bőséges ivóvízforrás lehetősége, így könnyedén belepottyanhatnak a vízbe, éppen ezért érdemes távoltartanod őket egy jól zárható kerítéssel.

Kényelmes megoldás

Természetesen nem kötelező kerítést építeni a medence köré, hiszen már számos méretben elérhetők a medencetakaró fóliák. Ezeket a huzatokat viszont minden úszás előtt külön le kell húznod és a fürdőzés után vissza kell helyezned, ami valljuk be, sok időt és energiát igényel. Egy kerítés esetében ezzel nem kell foglalkoznod, csak kinyitod és bezárod a fürdés után.

Privát szférát biztosít

Különösen az olyan környékeken, ahol a házak közel vannak egymáshoz, esetleg a járókelők beláthatnak a kertbe, egy medencekerítés növeli a privát szférádat, hiszen a szomszédok és az utcán sétáló emberek kevésbé nézhetik majd a medencézést, ami segíti a felszabadult pihenést.

Milyen anyagot válasszunk?

Fontos, hogy a kerítés rendszeresen ki lesz téve a Napnak, víznek, vegyszereknek és egyéb időjárási körülményeknek, emiatt olyan anyagot válassz, amely mindezeknek ellenáll. Tartósnak, erősnek és könnyen tisztíthatónak kell lennie.  A leggyakrabban használt anyagok közé tartozik az üveg, az alumínium, a vinil, a drótkerítés, a kovácsoltvas, valamint a fa.

A választás függ attól is, hogy pontosan mi a célod vele, mennyire szeretnéd beláthatóvá tenni a területet. Amennyiben kevesebb belátást szeretnél, választhatsz például jól takaró vinil léceket. Ha viszont szemmel tartanád a fürdőzőket, akkor érdemesebb inkább kovácsoltvas vagy drótkerítésben gondolkodnod.

Hol helyezzük el?

Maximálisan rajtunk múlik, hogy hova szeretnénk letenni, ez általában elég rugalmas és a legtöbb esetben teljes mértékben testre szabható. Tehetjük közvetlenül a medence köré, vagy távolabb a medence széleitől, kijelölve a házi strand határait.

Összegezve

A medencekerítés hazánkban nem kap akkora hangsúlyt, mint kellene, pedig rengeteg baleset megelőzhető vele. Ráadásul a telepítés költsége korántsem akkora, mint egy ingatlan körül épített kerítés esetében, számos olcsóbb megoldás között válogathatunk. Kijelenthető tehát, hogy ez egy elengedhetetlen kellék a kisgyermekek és háziállatok védelme, valamint a nyugodt pihenés érdekében.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás