Minden, amit tudnod kell a medencekerítésekről

Nyáron nagy népszerűségnek örvendenek a családi házak kertjeiben felállított medencék. Mindegy, hogy földbe süllyesztett, vagy csak egy ideiglenes medencéről van szó, a biztonság minden esetben elsődleges szempont kell, hogy legyen. Ennélfogva szükséges valahogyan csökkenteni a balesetek előfordulásának kockázatát.

Szerencsére van egy egyszerű megoldás, amellyel könnyen orvosolható ez a probléma: egy megfelelő kerítéssel ugyanis biztonságban tudhatod családodat és háziállataidat egyaránt. Egy ilyen kerítés telepítése azonban eléggé összetett dolog, amely alapos átgondolást és tervezést igényel.  A következő cikkben arról lesz szó, miért érdemes medencekerítést telepíteni, valamint megnézzük, mi az, amit figyelembe kell venned a tervezés és az építés során.

Biztonságot ad

Egy medence a szórakozás és a pihenés központi szereplője lehet, ugyanakkor folyamatos veszélyforrást is jelent. Sajnos napjainkban egyre gyakoribbak az ezzel kapcsolatos balesetek, különösképp a kisgyermekek körében. Ebből adódóan a medencekerítés nélkülözhetetlen, ha gyermekeid vannak, de szintén fontos abban az esetben, ha van bárki a háztartásban, aki nem tud úszni. A háziállatokat vonzza a bőséges ivóvízforrás lehetősége, így könnyedén belepottyanhatnak a vízbe, éppen ezért érdemes távoltartanod őket egy jól zárható kerítéssel.

Kényelmes megoldás

Természetesen nem kötelező kerítést építeni a medence köré, hiszen már számos méretben elérhetők a medencetakaró fóliák. Ezeket a huzatokat viszont minden úszás előtt külön le kell húznod és a fürdőzés után vissza kell helyezned, ami valljuk be, sok időt és energiát igényel. Egy kerítés esetében ezzel nem kell foglalkoznod, csak kinyitod és bezárod a fürdés után.

Privát szférát biztosít

Különösen az olyan környékeken, ahol a házak közel vannak egymáshoz, esetleg a járókelők beláthatnak a kertbe, egy medencekerítés növeli a privát szférádat, hiszen a szomszédok és az utcán sétáló emberek kevésbé nézhetik majd a medencézést, ami segíti a felszabadult pihenést.

Milyen anyagot válasszunk?

Fontos, hogy a kerítés rendszeresen ki lesz téve a Napnak, víznek, vegyszereknek és egyéb időjárási körülményeknek, emiatt olyan anyagot válassz, amely mindezeknek ellenáll. Tartósnak, erősnek és könnyen tisztíthatónak kell lennie.  A leggyakrabban használt anyagok közé tartozik az üveg, az alumínium, a vinil, a drótkerítés, a kovácsoltvas, valamint a fa.

A választás függ attól is, hogy pontosan mi a célod vele, mennyire szeretnéd beláthatóvá tenni a területet. Amennyiben kevesebb belátást szeretnél, választhatsz például jól takaró vinil léceket. Ha viszont szemmel tartanád a fürdőzőket, akkor érdemesebb inkább kovácsoltvas vagy drótkerítésben gondolkodnod.

Hol helyezzük el?

Maximálisan rajtunk múlik, hogy hova szeretnénk letenni, ez általában elég rugalmas és a legtöbb esetben teljes mértékben testre szabható. Tehetjük közvetlenül a medence köré, vagy távolabb a medence széleitől, kijelölve a házi strand határait.

Összegezve

A medencekerítés hazánkban nem kap akkora hangsúlyt, mint kellene, pedig rengeteg baleset megelőzhető vele. Ráadásul a telepítés költsége korántsem akkora, mint egy ingatlan körül épített kerítés esetében, számos olcsóbb megoldás között válogathatunk. Kijelenthető tehát, hogy ez egy elengedhetetlen kellék a kisgyermekek és háziállatok védelme, valamint a nyugodt pihenés érdekében.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Miből készüljön a kerítés?

2021. október 14.|

Ha valaki teleket vásárol, amelyet maga akar bekeríteni, vagy éppen lecserélné a már meglévő kerítést, több szempontot figyelembe kell vennie a választásnál. Számítanak a hely adottságai, a környezet, az anyagi lehetőségeink. Nem utolsó szempont az

Hogyan óvhatjuk meg a fém kerítésünket?

2021. október 14.|

A fém kerítés nagyon jó választás, ha stílusában illik az ingatlanunkhoz. Azonban tisztában kell lennünk vele, hogy az acél és a dróttal bevont alumínium kivételével ezek korrodálódásra hajlamosak. Ha fém kerítésről beszélünk, többféle fémet érthetünk

Mire számíts egy kerítés telepítésekor?

2021. október 5.|

Bár sokszor elegendő a meglévő javítása, mégis van olyan eset, amikor nincs mit tenni és új kerítést kell telepíteni. Egy kerítés cseréje általában jó befektetés, amely az évek során megtérül. Az építés előtt azonban számtalan