Milyen kaput válasszunk?

Kerítésrendszered kapuja többféle anyagból és számtalan kivitelben készülhet. A megfelelő kapu kiválasztásakor először érdemes átgondolnod, hogy milyen célra használod majd: amennyiben azt szeretnéd, hogy pusztán bejáratként funkcionáljon, akkor elegendő lehet egy egyajtós kapu is.

Egy autóbeállóhoz viszont már elengedhetetlen egy szélesebb kapurendszer telepítése. A következő cikkben a legnépszerűbb kapufajtákat vesszük sorra.

Egyajtós kapuk

A legtöbb esetben a kaput hasonló stílusban és ugyanolyan anyagból építik meg, mint a kerítést. A legegyszerűbb típus az egyajtós kapu, amely jellemzően az emberek befogadására szolgál. A kapunak és a kerítésnek azonos magasságban kell lennie. A kerítésnél jóval magasabb vagy alacsonyabb kapu egyrészt nem szép, másrészt nem praktikus.

Szárnyas kapuk

A szárnyas kapuk befelé és kifelé is nyílhatnak egy- vagy kétajtós kivitelben. Ez a típus könnyebben telepíthető és általában kevesebbe kerül, mint más speciális kapuk. Egyetlen hátránya, hogy nem ez a leghelytakarékosabb megoldás, mivel befelé nyíló kapuk esetében figyelni kell arra, hogy kellő távolságban parkoljunk az autónkkal.

Tolókapuk

A tolókapuk görgőrendszere a kapuk alján helyezkedik el, és párhuzamos kerekekből áll, amelyek segítik a mozgását. Mivel a kerítéssel párhuzamosan működik, ez már egy helytakarékosabb megoldás. Kisebb telkek esetében különösen ajánlott, mert ebben az esetben már a kapuhoz közel állhatunk meg az autóval. Hátránya, hogy szükséges hozzá lefektetni egy sínt, amely folyamatos karbantartást igényel, mivel a belekerülő tárgyak és a hideg idő egyaránt akadályozhatják a görgőrendszer zavartalan működését.

Úszókapuk

Az úszókapuk hasonlóan működnek, mint a tolókapuk: szintén a kerítéssel párhuzamosan mozognak. A fő különbség, hogy ezek a kapuk „szabadon úszva” mozognak, vagyis nem használnak földön csúszó görgőket. Tekintve, hogy itt nincs sín, ezért jóval halkabban működik, mint a tolókapu és kisebb teljesítményű motorral is tökéletesen mozgatható. Hátránya, hogy nagyobb a helyigénye, mint a tolókapunak.

Automatizált kapurendszerek

Az automatizált kapunyitó rendszerek szinte bármilyen kapuhoz hozzáadhatók, így a tervezésre és az anyagválasztásra viszonylag kevés korlátozás vonatkozik. Léteznek olyan kapuk, amelyeket távvezérléssel, másokat pedig belépési kóddal vagy kártyával tudunk kinyitni. A kaput működtető motorok rendszeres karbantartást igényelnek.

A szükséges motor teljesítménye függ a kapu méretétől és súlyától egyaránt. Értelemszerűen egy nagy, nehéz kapuhoz jóval erősebb motorra van szükség, mint egy könnyebb kapu esetében. Természetesen ezt nem kell egyedül kiválasztanod, a szakemberek pontosan tudják, hogy az adott kapu kifogástalan működéséhez milyen teljesítményű motor indokolt.

Beléptető rendszerek

Amennyiben automatizált kapurendszert választasz, érdemes gondoskodnod a beléptető rendszerről is. A választék az egyszerűtől egészen a csúcstechnológiáig terjed: választhatsz egy sima számkódos beléptetőt, egy kamerával ellátott kaputelefont vagy akár egy modern rendszámleolvasó berendezést is. Nyugodtan kérj tanácsot egy szakértőtől, hogy megtaláld a Számodra megfelelőt.

Összegezve

Ha otthonunk biztonságossá tételéről van szó, az emberek többsége a kerítésrendszer kiépítését teszi a lista elejére. A legfontosabb, hogy egy tapasztalt kerítés- és kapuszerelő céggel vedd fel a kapcsolatot. Különösen a kapu automatizálási rendszerekhez érdemes hozzáértő szakemberrel konzultálnod a vásárlás előtt.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Miből készüljön a kerítés?

2021. október 14.|

Ha valaki teleket vásárol, amelyet maga akar bekeríteni, vagy éppen lecserélné a már meglévő kerítést, több szempontot figyelembe kell vennie a választásnál. Számítanak a hely adottságai, a környezet, az anyagi lehetőségeink. Nem utolsó szempont az

Hogyan óvhatjuk meg a fém kerítésünket?

2021. október 14.|

A fém kerítés nagyon jó választás, ha stílusában illik az ingatlanunkhoz. Azonban tisztában kell lennünk vele, hogy az acél és a dróttal bevont alumínium kivételével ezek korrodálódásra hajlamosak. Ha fém kerítésről beszélünk, többféle fémet érthetünk

Mire számíts egy kerítés telepítésekor?

2021. október 5.|

Bár sokszor elegendő a meglévő javítása, mégis van olyan eset, amikor nincs mit tenni és új kerítést kell telepíteni. Egy kerítés cseréje általában jó befektetés, amely az évek során megtérül. Az építés előtt azonban számtalan