Milyen kaput válasszunk?

Kerítésrendszered kapuja többféle anyagból és számtalan kivitelben készülhet. A megfelelő kapu kiválasztásakor először érdemes átgondolnod, hogy milyen célra használod majd: amennyiben azt szeretnéd, hogy pusztán bejáratként funkcionáljon, akkor elegendő lehet egy egyajtós kapu is.

Egy autóbeállóhoz viszont már elengedhetetlen egy szélesebb kapurendszer telepítése. A következő cikkben a legnépszerűbb kapufajtákat vesszük sorra.

Egyajtós kapuk

A legtöbb esetben a kaput hasonló stílusban és ugyanolyan anyagból építik meg, mint a kerítést. A legegyszerűbb típus az egyajtós kapu, amely jellemzően az emberek befogadására szolgál. A kapunak és a kerítésnek azonos magasságban kell lennie. A kerítésnél jóval magasabb vagy alacsonyabb kapu egyrészt nem szép, másrészt nem praktikus.

Szárnyas kapuk

A szárnyas kapuk befelé és kifelé is nyílhatnak egy- vagy kétajtós kivitelben. Ez a típus könnyebben telepíthető és általában kevesebbe kerül, mint más speciális kapuk. Egyetlen hátránya, hogy nem ez a leghelytakarékosabb megoldás, mivel befelé nyíló kapuk esetében figyelni kell arra, hogy kellő távolságban parkoljunk az autónkkal.

Tolókapuk

A tolókapuk görgőrendszere a kapuk alján helyezkedik el, és párhuzamos kerekekből áll, amelyek segítik a mozgását. Mivel a kerítéssel párhuzamosan működik, ez már egy helytakarékosabb megoldás. Kisebb telkek esetében különösen ajánlott, mert ebben az esetben már a kapuhoz közel állhatunk meg az autóval. Hátránya, hogy szükséges hozzá lefektetni egy sínt, amely folyamatos karbantartást igényel, mivel a belekerülő tárgyak és a hideg idő egyaránt akadályozhatják a görgőrendszer zavartalan működését.

Úszókapuk

Az úszókapuk hasonlóan működnek, mint a tolókapuk: szintén a kerítéssel párhuzamosan mozognak. A fő különbség, hogy ezek a kapuk „szabadon úszva” mozognak, vagyis nem használnak földön csúszó görgőket. Tekintve, hogy itt nincs sín, ezért jóval halkabban működik, mint a tolókapu és kisebb teljesítményű motorral is tökéletesen mozgatható. Hátránya, hogy nagyobb a helyigénye, mint a tolókapunak.

Automatizált kapurendszerek

Az automatizált kapunyitó rendszerek szinte bármilyen kapuhoz hozzáadhatók, így a tervezésre és az anyagválasztásra viszonylag kevés korlátozás vonatkozik. Léteznek olyan kapuk, amelyeket távvezérléssel, másokat pedig belépési kóddal vagy kártyával tudunk kinyitni. A kaput működtető motorok rendszeres karbantartást igényelnek.

A szükséges motor teljesítménye függ a kapu méretétől és súlyától egyaránt. Értelemszerűen egy nagy, nehéz kapuhoz jóval erősebb motorra van szükség, mint egy könnyebb kapu esetében. Természetesen ezt nem kell egyedül kiválasztanod, a szakemberek pontosan tudják, hogy az adott kapu kifogástalan működéséhez milyen teljesítményű motor indokolt.

Beléptető rendszerek

Amennyiben automatizált kapurendszert választasz, érdemes gondoskodnod a beléptető rendszerről is. A választék az egyszerűtől egészen a csúcstechnológiáig terjed: választhatsz egy sima számkódos beléptetőt, egy kamerával ellátott kaputelefont vagy akár egy modern rendszámleolvasó berendezést is. Nyugodtan kérj tanácsot egy szakértőtől, hogy megtaláld a Számodra megfelelőt.

Összegezve

Ha otthonunk biztonságossá tételéről van szó, az emberek többsége a kerítésrendszer kiépítését teszi a lista elejére. A legfontosabb, hogy egy tapasztalt kerítés- és kapuszerelő céggel vedd fel a kapcsolatot. Különösen a kapu automatizálási rendszerekhez érdemes hozzáértő szakemberrel konzultálnod a vásárlás előtt.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás