Milyen anyagból készüljön a kapu?

A kapu anyagának kiválasztása során sok tényezőt kell figyelembe venni. Egy minőségi kapu a kerítésrendszer meghatározó eleme funkcionális és esztétikai szempontból egyaránt. Amennyiben még kerítésépítés előtt állunk, fontos szem előtt tartani a ház stílusát és színét, hogy az ne üssön el majd a kész kerítéstől és kaputól.

Természetesen ha már rendelkezünk kerítéssel, érdemes úgy kiválasztani a hozzá tartozó kaput, hogy az színben, stílusban és anyagban passzoljon a már meglévőhöz. A következő cikkben sorra vesszük a legnépszerűbb anyagokat, azok előnyeivel és hátrányaival.

Alumínium

Napjainkban az alumínium igencsak népszerű, egy nagyon könnyű anyagról beszélünk, ráadásul szép fénye van. A karbantartása pofon egyszerű, sokféle stílusban és színben megtalálható. Jó hír azoknak, akiknek fontos a környezet védelme, hogy már újrahasznosított anyagból készült kapuk közül is válogathatunk. Egyik hátránya, hogy viszonylag könnyen megkarcolódhat.

PVC

A PVC (polivinil-klorid) remekül ellenáll az időjárás viszontagságainak. Rengeteg színben gyártják és sokféle kapu készíthető belőle. A telepítése nem bonyolult, és nincs szükség folyamatos karbantartásra sem. Hátránya, hogy ez az anyag is gyorsabban karcolódhat, esetleg behorpadhat, szemben például a kovácsoltvassal.

Kovácsoltvas

A kovácsoltvasról tudjuk, hogy nehezebb és sűrűbb, mint a legtöbb fém, amiből kaput készítenek, ezzel együtt pedig jóval masszívabb is: nem kopik és nem hajlik el könnyedén. Egyik előnye, hogy egyszerűen formázható, így szinte bármilyen mintával kérhető.

Biztonságos, mivel vastagsága miatt nehezen átvágható. Habár karbantartása könnyebb, mint például egy fa kapunak, időnként szükséges lecsiszolni és lefesteni az anyagot a felület megfelelő védelme érdekében.

Vinyl

Ez szintén egy könnyedén alakítható anyag, amelyből olyan formájú kaput készítenek nekünk, amilyet csak szeretnénk. Jó döntés, ha fa hatású kaput választanánk, viszont nem kívánunk bajlódni a folyamatos karbantartással. Az anyag nem sérül meg a csapadék miatt, mivel a víz lepereg a felületről. Hátránya, hogy gyengébb minőségű kapuk esetében a napsugárzás miatt a színe kifakulhat.

Drót

Ha idő szűkében vagy és gyorsan szükséged van egy kerítésrendszerre, akkor válaszd a drótkerítést. Nagy előnye, hogy gyorsan telepíthető és anyagából adódóan rendkívül kopásálló. Hátránya azonban, hogy átlátszó, így ha saját otthonunkban telepítenénk, érdemes beszerezni rá egy belátásgátló hálót, ha szeretnénk megőrizni privát szféránkat.

Fa

A hagyományos fa egy olcsóbb megoldás az acélból vagy műanyagból készült kapukhoz képest. Számos stílusban megtalálható, és szemben a drótkapuval, egy fakapu kellőképpen védi a magán szférát is. Lényeges ugyanakkor a rendszeres ellenőrzés és karbantartás, ha ezt biztosítjuk, akkor az anyag időtálló marad.

Bambusz

A bambusz az elmúlt években a kapuk egyik kedvenc alapanyagává vált. Ez főként annak köszönhető, hogy egy gyorsan növekvő fa, amely környezetbarát és strapabíró. Előnye, hogy nem vesz fel annyi vizet, mint más faanyagok. Hátránya, hogy könnyen karcolódhat vagy behorpadhat.

Összegezve

Egy megfelelően kiválasztott minőségi alapanyagokból készült kapu egyrészt növeli az ingatlan értékét, másrészt az ott lakók vagy dolgozók számára biztonságérzetet ad. Akár otthoni, akár ipari kerítésrendszerről beszélünk, a megtervezés és a telepítés nagy munka. Ha úgy érzed, ehhez segítségre van szükséged, nyugodtan kérj tanácsot tőlünk.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás