Miért fontos a kerítés?

Az emberekben nagyon régóta él az ösztön, hogy a tulajdonukat védjék. Amennyiben egy ingatlanról van szó, az elsődleges védelmi vonal a jól megválasztott kerítés. Ha tehát azon gondolkodunk, hogy milyen típusút válasszunk, érdemes végig gondolni, hogy mennyi védelemre is van szükségünk.

Ha a drótkerítést választjuk

A hagyományos drótkerítés valamennyire megvéd ugyan a betolakodóktól, de a személyes terünkbe mindenki beláthat. Ráadásul csak egy drótvágó kell hozzá, és már oda a védelem. Ha kombináljuk egy sövénnyel, már nehezebb a bejutás, de időbe telik, mire az elültetett növények második pajzsként sűrűre és nagyra nőnek.

A tömörebb kerítések buktatói

A fából, műanyagból vagy fémből készült kerítéseket nehezebb tönkre tenni, ráadásul nagyobb zajjal is jár, ezeken viszont könnyebb egy betörőnek átmászni. Amikor kerítést építünk vagy építtetünk, próbáljuk meg úgy megtervezni, hogy lehetőleg ne legyen rajta kapaszkodó, és az elemek közé se lehessen lábat bedugni, hogy megtámasztva fel lehessen jutni a tetejére. Ha a kerítésünket még ennél is biztonságosabbá szeretnénk tenni, érdemes kiegészítő megoldásokon gondolkodni.

Kiegészítő biztonsági elemek

Magyarországon még nem elterjedt, de létezik mászásgátló festék. Ez egy olyan anyag, amely száradáskor nem szilárdul meg, vagyis folyamatosan csúszik, ezáltal lehetetlenné téve, hogy a betörő a kerítésen átmászva vagy az ereszcsatornán felmászva bejusson az otthonunkba.

Bár első olvasatra jól hangzik, sajnos nem mindenhol alkalmazható, hiszen a bőrön és a ruhán is nyomot hagy. Mivel vegyi anyag, nem szerencsés, ha a bőrünkkel sokszor érintkezik, ezért a gyártók is azt tanácsolják, hogy csak normál magasság felett, tehát körülbelül 2 métertől alkalmazzuk, azonban a kerítések ritkán haladják meg ezt a magasságot.

Mechanikus védelemnek számít az úgynevezett tüske, amelyekből egy sort a kerítés tetejére rögzítenek. Létezik műanyag és fém változata is, utóbbinál ténylegesen borotvaéles fémrészek állnak ki a felületből, ezért nagyon jól működik már az elrettentés során is.

Hasonló elven működik a szögesdrót vagy a modernebb változata, amikor sok kis borotvaéles pengét helyeznek el a fém dróton, ezt tekercselik a kerítésre. Ilyenek húzódnak a zöldhatáron is, és szinte bombabiztosnak számítanak, viszont a ház úgy fog kinézni tőle, mint egy katonai objektum.

Ha valaki a kerítést kőből vagy betonból építi, láthatott már olyan megoldást is, amikor a fal tetején a betonba üvegdarabokat építettek bele, hogy azok hegyes, éles részei vagdossák össze annak a kezét, aki át akar jutni rajta. Nem biztos, hogy ez a legszerencsésebb megoldás, de költséghatékony. Mivel esztétikailag sem a legideálisabb, ki lehet váltani a fentebb említett műanyag tüskés szalagokkal vagy sínekkel, amelyek szintén hatékonyak.

Amennyiben tényleg fontos a biztonságunk, nem a kerítés az, amin spórolni kell. Bár a legtöbb nem betörésbiztos, néha az is elegendő, ha van a miénknél könnyebben hozzáférhető terület a környéken. Ha emellett még a házat is védjük biztonsági elemekkel, illetve a kertben vagy udvaron sincs olyan helyiség, amely könnyen feltörhető, máris sokat tettünk azért, hogy biztonságban tudjuk az értékeinket és magunkat.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás