Miből készüljön a kerítés?

Ha valaki teleket vásárol, amelyet maga akar bekeríteni, vagy éppen lecserélné a már meglévő kerítést, több szempontot figyelembe kell vennie a választásnál. Számítanak a hely adottságai, a környezet, az anyagi lehetőségeink. Nem utolsó szempont az ízlésünk, amely szintén befolyásolja a választást.

A hagyományos fa- vagy fémkerítésen kívül létezik drótháló, vagy éppen műanyag is. És ha már fém, akár mintás kovácsolt vasat is választhatunk.

A fém kerítés előnyei és hátrányai

A fém kerítés esetében nem mindegy, hogy milyen fémből készül. Az acél és az alumínium kivételével a többi hajlamos a korrodálódásra, ez ellen általában festéssel lehet védekezni. Ennek az a hátránya, hogy pár évenként újra kell festeni, tehát pénzt és időt kell belefektetni.

Az acél kerítés manapság egyre népszerűbb, mert időtálló, nem korrodálódik, nem kell festeni. A választásnál viszont figyelembe kell venni, hogy a fém, szögletes acélkerítés inkább a modernebb házakhoz illik. A jó hír az, hogy manapság már kapható famintás változat is, ha tehát valaki nem akar lemondani a barátságosabb, otthonosabb kinézetű fa hatású kerítésről, ez egy jó alternatíva lehet. Ráadásul az ára is elfogadható, és a szállítása, szerelése sem bonyolultabb, mint fából készült társáé.

Szintén fémből készül, és olcsó megoldásnak számít a drótháló kerítés. Ez azonban nem a legesztétikusabb megoldás, ha a családi házunkat szeretnénk körbe keríteni. Előnye, hogy könnyen felszerelhető, mert a dróthálót tekercsben lehet kapni, és csak rögzíteni kell az oszlopokra. Hátránya, hogy át lehet látni rajta, vagyis nem sok privát szféránk marad, ha ezt választjuk. De ha valaki hosszabb távon gondolkodik, és például befedi nádszövettel, vagy sövényt ültet a kerítés mellé, ez is jó választás lehet. Létezik horganyzott vagy alumíniummal bevont változat, ezek ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

A fa kerítés előnyei és hátrányai

A fa a legesztétikusabban megmunkálható és felszerelhető kerítésfajta. A jól megválasztott kerítés hozzáad a ház szépségéhez és értékéhez. Nem tartozik a legolcsóbb alapanyagok közé, de ha jól választunk, évekig nem kell egy jól kezelt kerítést karban tartani. Hosszabb távon azonban megvetemedhet, elkezdhet rothadni, ha nem figyelünk rá, vagyis rendszeres anyagi kiadásunk lesz.

A műanyag kerítés előnyei és hátrányai

A műanyag kerítés időtálló, nem igényel festést, megfizethető, sok színben létezik. Ráadásul mindkét fele ugyanolyan színű, vagyis belülről sem egy szürke kerítést fogunk nézegetni, szemben például a fém kerítéssel, ahol a famintás változatnak sokszor csak a külső fele színes, a belső egyszínű szürke. Fenttartása nem költséges, hiszen nem kell pár évente újra festeni. A felszerelését érdemes szakemberre bízni, hiszen a pontos megmunkálása nehezebb, mint a fa kerítésé.

A betonkerítés előnyei és hátrányai

Viszonylag olcsó a beszerelése, nem igényel különösebb gondozást, karbantartást, de hosszú időn keresztül megmarad. Tetszés szerint színezhető, és ma már kapható nyitott változatban is, ha nem a tömör beton falat akarjuk nézegetni. Hátránya viszont, hogy nem olcsó mulatság, és ha megrongálódik, valószínűleg egy egész panelt ki kell cserélni, mert nem javítható.

A fentieket átolvasva már látható, hogy minden kerítéstípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Emiatt, a házhoz illő megfelelő típus kiválasztása többnyire a személyes ízlés kérdése.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Miből készüljön a kerítés?

2021. október 14.|

Ha valaki teleket vásárol, amelyet maga akar bekeríteni, vagy éppen lecserélné a már meglévő kerítést, több szempontot figyelembe kell vennie a választásnál. Számítanak a hely adottságai, a környezet, az anyagi lehetőségeink. Nem utolsó szempont az

Hogyan óvhatjuk meg a fém kerítésünket?

2021. október 14.|

A fém kerítés nagyon jó választás, ha stílusában illik az ingatlanunkhoz. Azonban tisztában kell lennünk vele, hogy az acél és a dróttal bevont alumínium kivételével ezek korrodálódásra hajlamosak. Ha fém kerítésről beszélünk, többféle fémet érthetünk

Mire számíts egy kerítés telepítésekor?

2021. október 5.|

Bár sokszor elegendő a meglévő javítása, mégis van olyan eset, amikor nincs mit tenni és új kerítést kell telepíteni. Egy kerítés cseréje általában jó befektetés, amely az évek során megtérül. Az építés előtt azonban számtalan