Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Valójában a hálókosaras vagy sánckas falat értjük alatta. Az olasz gabbion szóból ered, amely nagy kosarat jelent. Innen került át az angol nyelvbe, onnan aztán a magyarba a termékkel együtt. Nem újkeletű dolog, már az erődítményeknél is használták a középkorban.

A klasszikus gabion kerítés tulajdonképpen egy drótfonat vagy drótkosár, amelyet zúzott kővel töltenek meg. Ha kisebbek a kövek, és jobban idomulnak egymáshoz, akkor elegendő, ha beleöntjük. Ha nagyobbak, akkor célszerű kézzel rakni, hogy jobban illeszkedjenek.

Kicsit hasonlóan a klasszikus kőkerítés építéséhez. Arra is kell ügyelnünk, hogy lehetőleg sehol ne hulljanak ki a kisebb darabok a réseken. Itt azonban nem kell megállni. Ha izgalmasabbá vagy mutatósabbá akarjuk tenni, lehetünk ennél kreatívabbak is.

Kő, de kicsit másképp

Ha nem ragaszkodunk az egyszínű kőhöz, játszhatunk a színekkel, keverhetjük is azokat. A világosabb színű mészkő, a szürkés bazalt, a színes márványtörmelék, a zöldes pala vagy a fehér mosott, nagyobb kavics keverékéből akár mintát is rakhatunk a gabionba.

Ha festéket használunk, akkor pedig kedvünk szerint variálhatjuk a színeket. Amennyiben elég hosszú a kerítésünk, akár több elemen átívelő hullámmintát is kirakhatunk. A végeredménynek csak a képzeletünk szab határt.

Dekoratív üveg

Vásárolhatunk üvegtörmeléket, amelyet direkt gabionokba ajánlanak és árusítanak. Ezeknek az az előnye, hogy átengedik a fényt, ha tehát keleti vagy nyugati a falunk, a napfelkelte vagy a napnyugta varázslatos színekbe öltöztetheti. Ezek is kaphatók különböző színekben, ízlésünknek megfelelően válogathatunk.

Alternatívaként a zúzott kőbe beépíthetünk egy réteg üveget, amelybe led fényforrásokat rakunk. Ezek belülről világítják meg az üvegréteget, különleges hatást keltve a sötétben. Amennyiben nem egy teljes kerítést akarunk építeni, csak mondjuk padok talapzatát, a gabionba tehetünk üres üvegpalackokat is.

Otthonosabb hatás – a fa

Ha szélesebb a kerítésünk, méretre vágott fával is megtölthetjük. Kedvünkre variálhatjuk a kisebb vagy nagyobb átmérőjű ágakat vagy rönköket, nagyon mutatós mintát tudnak kiadni.

Amennyiben viszont keskenyebb a rendelkezésre álló tér, akkor elég, ha fakorongokat rendezgetünk el benne. Ezeket variálhatjuk egyéb, korábban leírt anyaggal is, illetve különféle termésekkel. Természetesen itt figyelembe kell venni, hogy ezek az anyagok gyorsabban elhasználódnak, mint a kő vagy az üveg.

Természetes megoldás – föld és növények

Ha sikerül a gabiont megtöltenünk úgy földdel, hogy később sem pereg ki belőle, akár zöld fallá is varázsolhatjuk. Ezeket a növényeket persze aztán később gondoznunk is kell, ezért okosan válasszunk, az igényeinknek és a lehetőségeinknek megfelelően.

Ha kell, kérjük ki kertészeti szakember véleményét. Továbbá a kőből készült kerítést kombinálhatjuk is növényekkel, ahol csak az oldalára helyezünk párat tartóban, vagy a tetejére ültetünk, hogy a zöld lecsüngve díszítse a követ.

Egy kis újrahasznosítás

Vannak, akik építkezési hulladékkal: bontott téglával, cseréppel, kővel vagy akár betondarabokkal töltik meg a gabiont. Ez is használható megoldás, de ebben az esetben tényleg oda kell figyelni, hogy hogyan rendezgetjük el a tölteléket.

Ha kusza, össze-vissza, akkor nem tesz jó benyomást. Vagy kombinálhatjuk úgy, hogy a gabion külső részére dekoratív anyagot teszünk, de a belsejét törmelékkel töltjük fel.

Bármelyik megoldást is választjuk, ez a megoldás ideális területelválasztó. Ha megfelelően találjuk ki a töltőanyagot, akkor hosszú éveken keresztül éke lesz a kertünknek.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás