Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat a ház értékéhez.

A hatályos jogszabályok alapján a területünk köré engedély nélkül építhetünk kerítést, de vannak olyan önkormányzatok, amelyek bejelentési kötelezettséget írnak elő. Kerítésépítés előtt érdemes erről előre tájékozódni a településünkön, hogy mit rendelkezik erről a területi rendezési terv.

Hová építhető kerítés?

Az utcai telekhatárra, illetve az utcáról nézve a telek jobb oldalára és a hátsó telekhatár jobb oldalára építhetünk. Ha a települési önkormányzat úgy rendelkezik, ezt kötelesek is vagyunk megtenni.

Néhány szabályt figyelembe kell vennünk. A kerítés csak a saját területünk határán vagy azon belül állhat. Ha tömör kerítést szeretnénk, ez nem lehet magasabb, mint 2,5 méter. Ha a telek üdülőterületen van, csak átlátható kerítést vagy sövényt telepíthetünk, tömöret nem.

Jól látható, hogy milyen sokféle szabálynak kell megfelelni, ráadásul a fentiek csupán kis ízelítőt adtak abból, mennyi dolgot lehet beszabályozni ezen a területen.

A pontos telekhatárok kijelölése

A későbbi vitás kérdéseket elkerülendő érdemes tisztázni, hol is húzódik a telekhatár. Lehet, hogy azt gondoljuk, hogy tudjuk, hol van, de évek alatt elmosódhatnak a pontos jelölések.

Ha nem vagyunk 100%-ban biztosak benne, földmérővel méressük ki, mert ez valószínűleg kisebb költség lesz, mint a későbbi pereskedés. Ha a szomszéd nem ért egyet azzal, hogy szerintünk hol van a határ, és emiatt a viszony megromlik, az is nagyon megkeserítheti az életünket.

Amiért érdemes előre szólni

Habár – ahogyan korábban mondtuk – a kerítés csak a saját területünk határán állhat, azért figyelmeztessük előre a szomszédot a munkálatok előtt. Amikor kerítést építünk, az hatással van rájuk is, így célszerű előre megbeszélni, mi is várható.

Az építés általában porral-zajjal járó, akár több napos elfoglaltság, ezért tisztázzuk előre, hogy a mikor kezdődnek a munkálatok, és várhatóan meddig fognak tartani. Ráadásul az sem mindig elkerülhető, hogy az építők a szomszéd telkére lépjenek, amely szintén kellemetlenséget tud okozni. Ebben az esetben jobb a békesség, hiszen ki tudja, még hány évig leszünk egymás szomszédai, nem kell a jó viszonyt elrontani.

Ha már elkészült a kerítés

A kerítés megépítésével még nincsen vége az azzal járó feladatoknak. A legtöbb kerítés rendszeres karbantartást igényel, ha meg akarjuk óvni az állagát. Ha például tömör fa kerítést választottunk, a karbantartás egy részét, a festést vagy a fakezelést valószínűleg csak a szomszéd telkéről tudjuk megoldani.

Ha más típusú kerítés áll a telekhatárunkon, akkor is érdemes rendszeresen karban tartani, mert amelyik esztétikailag kifogásolható, az a szomszédnak sem túl szép látvány. Ezen felül, ha leromlik valamelyik rész, azt gyorsan javítsuk ki, hiszen balesetveszélyes lehet, és a háziállatok is könnyebben átmehetnek rajta.

Nem biztos, hogy a szomszéd nagyon fog örülni, ha a kertjében bóklászik a kutyánk. De ugyanez igaz fordított helyzetben is.

Fontos, hogy a kerítésünk mindig stabilan és biztonságosan legyen megépítve, mert ezzel nemcsak magunkat óvjuk, de a környezetünket is. Ha nem bízunk a saját tudásunkban, vagy éppen a terep nem ideális az építéshez, inkább kérjük szakemberek segítségét!

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás