Így tartsd karban a kovácsoltvas kerítésedet

A kovácsoltvas kerítés kitűnő védelmet nyújt saját magad és családod számára, emellett pedig kifinomult megjelenést kölcsönöz az ingatlannak. Mint minden kerítésnél, a rendszeres karbantartás ebben az esetben is létfontosságú. A védelemhez speciális anyagokra és eszközökre lesz szükséged.

A gyakori ápolás segíti a meglévő rozsda eltávolítását, valamint megakadályozza annak jövőbeni előfordulását. A következő cikkben leírjuk Neked a lépéseket, amelyeket megtehetsz annak érdekében, hogy a kerítésed minél hosszabb ideig rozsdamentes maradjon.

Ellenőrizd a kerítés állapotát

Rendszeres időközönként járd körbe a kerítésedet és vizsgáld meg, hogy nem találsz-e rozsdásodásra utaló nyomokat, vagy más szennyeződéseket. A következő jelekre figyelj oda:

  • Egyenetlen felület
  • Hólyagos festék
  • Rozsdaszínű foltok.

Ha kúszónövényeid vannak, mindenképp alaposan nézd át a kerítést alattuk, mivel felfogják a vizet és gyakran elrejtik a rozsdásodást.

A takarítás a karbantartás legegyszerűbb lépése. Fontos, hogy soha ne használj súroló anyagot vagy erős vegyszereket, mert ezek eltávolíthatják a kerítés védőrétegét, ami idő előtti minőségromláshoz vezethet. Ha már évek óta áll, és folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak, akkor nagy valószínűséggel találsz majd néhány rozsdafoltot a felületen. Ettől ne ijedj meg, ez a természetes folyamat része.

Távolítsd el a rozsdát

A korrózió ellen általában horganyzással védik a kovácsoltvasat, a festékréteget pedig a horganyzott felületre viszik fel. Ha a rozsda már laza és lepereg a felszínről, akkor az eltávolítására alkalmazhatsz festékkaparót vagy durva csiszolópapírt. A védelmed érdekében használj kesztyűt, szemüveget és szájmaszkot. Ha olyan rozsdával találkozol, amely még nem válik le a felületről, abban az esetben egy szemcsés csiszolópapírral távolítsd el a kerítésről.

Ha nincs otthon papírod, egy sima drótkefével is nekiláthatsz a munkának. Miután teljesen megszabadultál a rozsdától, vigyél fel körkörös mozdulatokkal egy réteg rozsdatisztítót úgy, hogy közvetlenül belemártod a drótkefét. Ez egy nagyon fontos lépés, mivel ha rozsdás marad a felület, akkor az alapozó és a festék is gyorsan leválik majd.

Tisztítsd meg a felületet

A kerti slag, vagy egy magasnyomású mosó segítségével távolítsd el a maradék rozsdát, a szennyeződéseket és a felesleges rozsdatisztítót, majd győződj meg róla, hogy a felületen nem maradt-e por.

Ezt követően mindig korróziógátló alapozóval szükséges lefesteni a felületet. Az alapozás után felvihetjük rá a zománcfestéket kézi festéssel vagy szinterezéssel egyaránt. A festéket célszerű több rétegben felkenni és mindig várjuk meg, hogy az előző réteg teljesen megszáradjon.

Lehetőséged van antikolni, ehhez azonban inkább kérd szakember segítségét, aki pontosan tudja, hogy mely helyekre és milyen technikával kell felvinni az antikolót. Ez az utolsó lépés ugyanis a karbantartás folyamatában és nem lenne szép a végén elrontani a megjelenését.

A kovácsoltvas karbantartásának elsajátítása remek módja annak, hogy kerítésed tartós maradjon. Bár közismerten egy masszív anyagról beszélünk, ha a fenti lépések elmaradnak, akkor akár éveket is veszíthet élettartamából, éppen ezért nagyon lényeges a folyamatos ellenőrzés.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás