Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás elleni védelemmel és a zajártalom csökkentésével.

Valószínűleg senki nem direkt vásárol olyan kertet, amely zajos környezetben található. A csendes kert a felfrissülés, a pihenés helye. Azonban a településen belül is történhetnek olyan változások, amelyek megnövelik például a forgalmat, és az állandó dudálás, az autók megállása és indulása mind nagyon zavaró lehet. A szomszéd is választhat zajos hobbit, aminek nem örülünk. Esetleg új szomszédot kapunk, akinek az otthoni munkája jár zajkeltéssel.

Mielőtt a költözés mellett döntenénk, nézzük meg, mit is tehetünk akkor, ha úgy érezzük, hogy a kertünkben nagyobb a bejövő zaj, mint amit szeretnénk. Az alább leírt praktikák természetesen akkor is működnek, ha azt szeretnénk megakadályozni, hogy tőlünk szűrődjön ki túl nagy zaj.

Mit tehetünk a zaj ellen?

Az első lépés a megfelelő kerítés kiválasztása és megépítése. Nyilvánvaló, hogy egy drótkerítés gyakorlatilag nem szűri a zajt, ugyanez igaz a többi olyan típusra is, amelyen túl sok a rés. Ideális választás a magasabb betonkerítés, a kőfal, vagy éppen a gabion, amelyet igény szerinti vastagságúra rakhatunk.

Az sem mindegy, hogy milyen magas kerítést választunk. A magasabb típus kevesebb zajt enged át. Törvényileg a 2,5 méter megengedett, de érdemes a helyi önkormányzatnál is érdeklődni, hogy nincs-e valamilyen szigorítás érvényben a települési rendezési tervben.

Amik még zajfogóként szerepelhetnek, mert sok zajt elnyelnek, azok a növények. Egy sövényfal persze önmagában még nem elég, de ha a kerítés mellé ültetjük, fokozza annak hatását. Ezen kívül a kedélyünkre is pozitívan hat, még talán a zavaró hangokat sem érzékeljük annyira, ha a növények susogását hallgatjuk.

Arra figyeljünk, hogy ha kerítésre kúszó növényeket választunk, akkor később ezeket vágni kell, ha a kerítésünk javításra vagy gondozásra szorul.

Hogyan akadályozhatjuk meg a belátást?

Legtöbbször azonban nemcsak a zajt akarjuk kiszűrni a privát szféránkból, hanem azt is szeretnénk, hogy oda ne lássanak be. Az eszköztárunk nagyjából egyezik azzal, amelyet a zajvédelem során fel tudunk használni.

Ha a házunk az utcaszinttel egy síkban helyezkedik el, elegendő egy átlagos embermagasságú kerítés, hogy a földszinti ablakokra vagy a kertre ne lehessen rálátni. Ennél kicsit bonyolultabb a helyzet, ha a kertünk egy domb aljában helyezkedik el. Ekkor érdemes a háztól minél távolabb rakni a kerítést és a magasságot megemelni annak érdekében, hogy megőrizhessük magánéletünket.

Ha a házunk az utcaszint felett van, valószínűleg nem fognak kerítés nélkül sem a kertre rálátni, de ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, és védeni is akarjuk a tulajdonunkat, a kerítés mindig jól jön.

Amennyiben drótkerítésünk vagy az úgynevezett táblás kerítésünk van, a belátásgátló elengedhetetlen. Már sok helyen kaphatók belátásgátló szalagok vagy hálók, amelyekkel átláthatatlanná tehetjük a kerítésünket. Hosszabb távon megoldás az örökzöld sövény is, de ha a gyorsabb megoldásra szavazunk, műsövényt vásároljunk. A tömör kerítéseknél természetesen nem kell belátásgátlásról gondoskodnunk.

Magánéletünk nyugalma mindennél fontosabb. Ha ezt meg akarjuk őrizni, célszerű a fenti teendőket elvégezni!

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás