Hogyan óvhatjuk meg a fém kerítésünket?

A fém kerítés nagyon jó választás, ha stílusában illik az ingatlanunkhoz. Azonban tisztában kell lennünk vele, hogy az acél és a dróttal bevont alumínium kivételével ezek korrodálódásra hajlamosak. Ha fém kerítésről beszélünk, többféle fémet érthetünk alatta. Létezik alumínium, acél vagy éppen kovácsoltvas is.

Ezek mindegyike felületkezelést kap, tehát kevésbé hajlamos a rozsdásodásra.

Mi a korrodálódás?

Nagy vonalakban valószínűleg mindenki tisztában van azzal, hogy a rozsdásodás mit jelent, de lássuk, mit jelent a gyakorlatban. A fém felülete reakcióba lép a levegő nedvességtartalmával vagy a lehulló csapadékkal, és a bekövetkező kémiai folyamatok a fém belseje felé tartva tönkreteszik azt.

Száraz időben a vas szinte egyáltalán nem rozsdásodik, vagy sokkal lassabban, mint nedves időben. Ráadásul télen sokan sózzák a lefagyott járdát, utakat. A sós lé még jobban felerősíti a rozsdásodási folyamatot.

Hogyan tehetünk ellene?

A legjobb védekezés a megelőzés. Ne használjunk só alapú jégmentesítőt, és rendszeresen ellenőrizzük a kerítést. Ha rozsdásodást tapasztalunk, érdemes ezt a részt minél előbb kezelni. Az egyik fajta korrózió elleni védelem a festés, amelyet mi magunk is megtehetünk, ezzel évekre megóvhatjuk a kerítésünket.

Egy darab dörzspapír szintén jó szolgálatot tehet, hogy megállítsuk a rozsdát, ami – mint korábban írtuk – kívülről befelé haladva teszi tönkre a fémet. Ezután kezelhetjük a felületet olajos alapú alapozó festékkel. Az alapozás azonban csak az első lépés. Ha teljesen megszáradt, jöhet a festés.

Persze vannak olyan festékek, amelyek nem igényelnek alapozást, vagy amelyeket akár a rozsdás részre is festhetünk, de sokkal jobb hatásfokot érünk el, ha megtesszük a leírt rozsdamentesítő lépéseket.

Mit tehetünk a kovácsoltvas kerítéssel?

A kovácsoltvas kerítés jó választás azoknak, akiket nem zavar, ha belátnak az utcáról. Amelyik kerítés azonban így készül, annál elengedhetetlen a karbantartás, védelem, hiszen csak így marad hosszú évtizedekig szép és tartós.

Manapság persze a hagyományosan, kézzel kovácsolt kerítéselemek nagyon ritkák, de a hű utánzatok sem kivételek. Csiszolni ugyan csak akkor kell, ha már megtörtént a baj, de a rendszeres festést vagy kezelést nem tudjuk megúszni. Ehhez sajnos nem minden esetben elegendő a saját munkánk. Ha igazán tartós eredményt szeretnénk, inkább szakemberrel végeztessük el.

Mivel a kovácsoltvas kerítések általában mintásak, cirádásak, ez külön nehézséget jelent a felületkezelésnél. Ehhez nyújtanak szakszerű segítséget a porfestők. Ez drágább megoldás, de a szakemberek garanciát vállalnak a munkájukra, és az eredmény is tartósabb általában, mint a házi festés. Vagyis így hosszabb távon gazdaságosabb, megtérülő befektetés.

Természetesen vannak gondozásmentes, nem rozsdásodó fém kerítések is, amelyek időtállóak, azonban nem biztos, hogy stílusukban megfelelnek az adott ingatlan körbe kerítéséhez. Egy modern, szögletes épület előtt jól mutathatnak, azonban egy régiesebb házhoz jobban illik egy kovácsoltvas kerítés, ha mintás. Persze a modern házaknak sem kell lemondaniuk a kovácsoltvasról, legfeljebb egy szögletesebb, modernebb dizájnt kell választani. A lényeg, hogy ha sokáig szeretnénk gyönyörködni benne, ne hanyagoljuk el a rendszeres karbantartást!

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Miből készüljön a kerítés?

2021. október 14.|

Ha valaki teleket vásárol, amelyet maga akar bekeríteni, vagy éppen lecserélné a már meglévő kerítést, több szempontot figyelembe kell vennie a választásnál. Számítanak a hely adottságai, a környezet, az anyagi lehetőségeink. Nem utolsó szempont az

Hogyan óvhatjuk meg a fém kerítésünket?

2021. október 14.|

A fém kerítés nagyon jó választás, ha stílusában illik az ingatlanunkhoz. Azonban tisztában kell lennünk vele, hogy az acél és a dróttal bevont alumínium kivételével ezek korrodálódásra hajlamosak. Ha fém kerítésről beszélünk, többféle fémet érthetünk

Mire számíts egy kerítés telepítésekor?

2021. október 5.|

Bár sokszor elegendő a meglévő javítása, mégis van olyan eset, amikor nincs mit tenni és új kerítést kell telepíteni. Egy kerítés cseréje általában jó befektetés, amely az évek során megtérül. Az építés előtt azonban számtalan