Hogyan legyél jó szomszéd, amikor kerítést építesz?

Amikor valaki új kerítést szeretne, általában nem elég csak magára gondolnia, figyelembe kell vennie a szomszédait is. Léteznek egyszerű, íratlan szabályok, amelyeket érdemes átgondolni és betartani annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges vitákat. Ez különösen abban az esetben lényeges, ha a szomszédoddal közös kerítésrészről van szó.

A következő bejegyzésben összegyűjtöttünk pár tippet a zökkenőmentes telepítéshez.

Ellenőrizd az ingatlanod határait

Sokan azt gondolják, pontosan tisztában vannak vele, hogy meddig tart a kertjük, ez azonban gyakran nem igaz. Mielőtt nekifognál az építésnek, mindenképp ellenőrizd le, hogy hol végződik a Te ingatlanod és hol kezdődik a szomszédodé. Nem meglepő, hogy törvényellenes a szomszéd telkére építeni, ha pedig rossz helyre teszed az oszlopokat, akkor ő kötelezhet akár az eltávolításukra is, ami nem kevés időbe és pénzbe kerül Neked teljesen feleslegesen. Éppen ezért kérdéses esetben kérd egy földmérő segítségét, aki pontosan kiméri a határokat.

Tájékoztasd a szomszédokat előre

Mielőtt ténylegesen nekiállnál, érdemes tájékoztatnod a szomszédokat a telepítéssel kapcsolatos terveidről. A tervezéskor vedd figyelembe, hogy a környék többi része hogyan néz ki, hiszen fontos, hogy a Te kerítésed se lógjon ki az utcaképből. Egy stílusban nem odaillő kerítés akár feszültséget is generálhat az ott lakók között. Célszerű lehet tehát megosztani az ötleteidet a szomszédokkal, mielőtt meghozod a végleges döntést a színről és az anyagokról.

Fontos a folyamatos karbantartás

Egy új kerítés rendszerint pazarul néz ki, ne felejtsük el azonban, hogy a legtöbbjük folyamatos karbantartást igényel. Például egy fából készült kerítés karbantartása hosszú távon költséges lehet. Ha nem szeretnél sok időt és pénzt fordítani rá a telepítés után, akkor válassz mondjuk vinyl vagy alumínium kerítést, amivel később jóval kevesebb dolgod lesz. Fontold meg a színét is: egy sötétebb felületen ugyanis kevésbé látszik meg a szennyeződés, mint egy világoson, így az előbbit nem szükséges olyan gyakran takarítani.

Manapság rengeteg lehetőség közül választhatsz, de mielőtt meghozod a döntésed, gondold át, hogy melyik az az alternatíva, amely az évek során fenntartható számodra. A projekt közben folyamatosan kommunikálj a szomszédokkal, hogy ne érje őket kellemetlen meglepetés.

Gondosan válassz kivitelezőt

Szintén nagyon lényeges egy megbízható szakember megtalálása, aki a határidőket tartva szakszerűen telepíti majd a kerítést. Így a munka kevesebb rumlival és bosszúsággal jár Neked és a szomszédoknak egyaránt. A zajos és poros munkákat igyekezz akkorra időzíteni a munkásokkal, amikor a legtöbben nem tartózkodnak otthon. Mielőtt leteszed a voksod valaki mellett, kérdezz körbe az ismeretségi körödben és nézd meg a vállalkozók értékeléseit, hogy biztosan jól válassz.

Összegezve

Függetlenül attól, hogy milyen céllal telepítesz új kerítést, a fenti pontok betartásával az építkezés egyszerű és fájdalommentes lesz, legyen szó a telked határainak megjelöléséről, a magánéleted védelméről, vagy csak arról, hogy egy szebb kerítést szeretnél látni az otthonodban. Mint ahogy a legtöbb esetben, a nyílt kommunikáció és a folyamatos tájékoztatás itt is kulcsfontosságú a jó szomszédi viszony megtartása érdekében. Ne feledkezz meg a kerítésed karbantartásáról sem. Hogy egy közös kerítésnél ez pontosan kinek a felelőssége, arról még a tervezés során állapodjatok meg.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás