Hogyan legyél jó szomszéd, amikor kerítést építesz?

Amikor valaki új kerítést szeretne, általában nem elég csak magára gondolnia, figyelembe kell vennie a szomszédait is. Léteznek egyszerű, íratlan szabályok, amelyeket érdemes átgondolni és betartani annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges vitákat. Ez különösen abban az esetben lényeges, ha a szomszédoddal közös kerítésrészről van szó.

A következő bejegyzésben összegyűjtöttünk pár tippet a zökkenőmentes telepítéshez.

Ellenőrizd az ingatlanod határait

Sokan azt gondolják, pontosan tisztában vannak vele, hogy meddig tart a kertjük, ez azonban gyakran nem igaz. Mielőtt nekifognál az építésnek, mindenképp ellenőrizd le, hogy hol végződik a Te ingatlanod és hol kezdődik a szomszédodé. Nem meglepő, hogy törvényellenes a szomszéd telkére építeni, ha pedig rossz helyre teszed az oszlopokat, akkor ő kötelezhet akár az eltávolításukra is, ami nem kevés időbe és pénzbe kerül Neked teljesen feleslegesen. Éppen ezért kérdéses esetben kérd egy földmérő segítségét, aki pontosan kiméri a határokat.

Tájékoztasd a szomszédokat előre

Mielőtt ténylegesen nekiállnál, érdemes tájékoztatnod a szomszédokat a telepítéssel kapcsolatos terveidről. A tervezéskor vedd figyelembe, hogy a környék többi része hogyan néz ki, hiszen fontos, hogy a Te kerítésed se lógjon ki az utcaképből. Egy stílusban nem odaillő kerítés akár feszültséget is generálhat az ott lakók között. Célszerű lehet tehát megosztani az ötleteidet a szomszédokkal, mielőtt meghozod a végleges döntést a színről és az anyagokról.

Fontos a folyamatos karbantartás

Egy új kerítés rendszerint pazarul néz ki, ne felejtsük el azonban, hogy a legtöbbjük folyamatos karbantartást igényel. Például egy fából készült kerítés karbantartása hosszú távon költséges lehet. Ha nem szeretnél sok időt és pénzt fordítani rá a telepítés után, akkor válassz mondjuk vinyl vagy alumínium kerítést, amivel később jóval kevesebb dolgod lesz. Fontold meg a színét is: egy sötétebb felületen ugyanis kevésbé látszik meg a szennyeződés, mint egy világoson, így az előbbit nem szükséges olyan gyakran takarítani.

Manapság rengeteg lehetőség közül választhatsz, de mielőtt meghozod a döntésed, gondold át, hogy melyik az az alternatíva, amely az évek során fenntartható számodra. A projekt közben folyamatosan kommunikálj a szomszédokkal, hogy ne érje őket kellemetlen meglepetés.

Gondosan válassz kivitelezőt

Szintén nagyon lényeges egy megbízható szakember megtalálása, aki a határidőket tartva szakszerűen telepíti majd a kerítést. Így a munka kevesebb rumlival és bosszúsággal jár Neked és a szomszédoknak egyaránt. A zajos és poros munkákat igyekezz akkorra időzíteni a munkásokkal, amikor a legtöbben nem tartózkodnak otthon. Mielőtt leteszed a voksod valaki mellett, kérdezz körbe az ismeretségi körödben és nézd meg a vállalkozók értékeléseit, hogy biztosan jól válassz.

Összegezve

Függetlenül attól, hogy milyen céllal telepítesz új kerítést, a fenti pontok betartásával az építkezés egyszerű és fájdalommentes lesz, legyen szó a telked határainak megjelöléséről, a magánéleted védelméről, vagy csak arról, hogy egy szebb kerítést szeretnél látni az otthonodban. Mint ahogy a legtöbb esetben, a nyílt kommunikáció és a folyamatos tájékoztatás itt is kulcsfontosságú a jó szomszédi viszony megtartása érdekében. Ne feledkezz meg a kerítésed karbantartásáról sem. Hogy egy közös kerítésnél ez pontosan kinek a felelőssége, arról még a tervezés során állapodjatok meg.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Miből készüljön a kerítés?

2021. október 14.|

Ha valaki teleket vásárol, amelyet maga akar bekeríteni, vagy éppen lecserélné a már meglévő kerítést, több szempontot figyelembe kell vennie a választásnál. Számítanak a hely adottságai, a környezet, az anyagi lehetőségeink. Nem utolsó szempont az

Hogyan óvhatjuk meg a fém kerítésünket?

2021. október 14.|

A fém kerítés nagyon jó választás, ha stílusában illik az ingatlanunkhoz. Azonban tisztában kell lennünk vele, hogy az acél és a dróttal bevont alumínium kivételével ezek korrodálódásra hajlamosak. Ha fém kerítésről beszélünk, többféle fémet érthetünk

Mire számíts egy kerítés telepítésekor?

2021. október 5.|

Bár sokszor elegendő a meglévő javítása, mégis van olyan eset, amikor nincs mit tenni és új kerítést kell telepíteni. Egy kerítés cseréje általában jó befektetés, amely az évek során megtérül. Az építés előtt azonban számtalan