Hogyan ápold a fa kerítést?

Egy kerítés az ingatlanod meghatározó eleme esztétikai és biztonsági szempontból egyaránt. Amennyiben fa kerítésrendszer mellett döntesz, fontos tudnod, hogy ez az anyag bizony folyamatos törődést igényel. A következő cikkben átvesszük a karbantartási lépéseket, amelyek segítségével kerítésed az évek múlásával is úgy fog tündökölni, mint újkorában.

Ellenőrizd minden évben

A hosszú élettartam biztosítása érdekében évente legalább egyszer célszerű körbejárni és megvizsgálni a kerítést. Keresd meg rajta a sérüléseket és ha szükséges, cseréld ki a deszkákat. Ellenőrizd az oszlopokat, hogy megfelelően vannak-e rögzítve, és nézz rá a csavarokra is, ha pedig kell, húzd meg őket.

Rendszeres tisztítás

Tipp: A tisztítás előtt gondolj a növényeidre is

Mielőtt nekiesnél a takarításnak, ejtsünk pár szót azokról az erős tisztítószerekről, amelyek károsak az élővilágra nézve. A természet védelme érdekében ajánlott inkább valamilyen környezetbarát szer alkalmazása. Amennyiben elengedhetetlen a penészölő szer használata, javasolt a kerítés környékét és a növényeidet letakarni valamivel, például műanyag fóliával, amelyet a munka végeztével el tudsz helyezni a megfelelő hulladékudvarban.

Ha az ellenőrzés során penésszel találkozol, feltétlenül szabadulj meg tőle minél hamarabb. Ezt könnyedén megteheted egy kis vízzel, szappannal és kefével, de természetesen használhatsz speciálisan erre a célra szánt penészölő szert. Ha megtisztítottad a felületet, a felesleges tisztítószert és szennyeződéseket mosd le magasnyomású mosóval vagy kerti slaggal. Érdemes évente megtisztítani a kerítést szappanos vízzel, így eltávolítod az összes szennyeződést, ami az év során összegyűlt. Ha festened kell, a művelet előtt hagyd teljesen megszáradni a fát.

Csiszolás

A festést megelőzően csiszold le a felületet, ehhez egy egyszerű csiszolópapír tökéletes. Próbálj meg alapos munkát végezni, és a nehezen hozzáférhető helyeket is elérni, majd távolítsd el a felesleges port, mivel az érdes vagy poros felszínen nem tud megfelelően megtapadni a festék.

Festés

Tipp: Fontos az időjárás

Lényeges, hogy figyeljük az időjárás előrejelzést, mivel kizárólag csapadékmentes időben szabad festeni.

Most, hogy szép tiszta és száraz a kerítésünk, nem maradt más hátra, mint az alapozás és a festés. Ezt a műveletet tanácsos 3-5 évente megismételned. Készítsük elő a megfelelő felszerelést még a festés előtt, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor közvetlenül a munka előtt tudatosul bennünk, hogy hiányzik valami. Bármelyik barkácsboltban készséggel segítenek az eladók a szükséges eszközök kiválasztásában.

Első lépésként vigyünk fel egy színtelen alapozót, majd hagyjuk száradni pár óra hosszát.

Van, aki a festékre esküszik, vannak azonban, akik lazúrral kenik le a fát. Utóbbival természetesebb hatást érhetünk el, hiszen a lazúr kiemeli a fa erezetét és szépségét anélkül, hogy elfedné azt. Amennyiben inkább a festék mellett tennénk le a voksunkat, mindenképp zománcfestéket vagy kültéri fa festéket használjunk. Ma már kapható olyan kerítésfesték és lazúr, amely alapozó és fedőfesték, illetve alapozó és lazúr egyben. Ezek a termékek nagyban megkönnyítik a munkát, mivel nem kell kivárni külön az alapozó száradási idejét.

A fentiek alapján megállapítható, hogy a fa egy olyan anyag, amely sajnos folyamatos ápolást igényel. Manapság rengeteg olyan alternatíva közül választhatunk, amelyek fa hatásúak, viszont lényegesen egyszerűbb a karbantartásuk, ilyen például a vinyl kerítés is, ami remekül ellenáll az időjárásnak.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Miből készüljön a kerítés?

2021. október 14.|

Ha valaki teleket vásárol, amelyet maga akar bekeríteni, vagy éppen lecserélné a már meglévő kerítést, több szempontot figyelembe kell vennie a választásnál. Számítanak a hely adottságai, a környezet, az anyagi lehetőségeink. Nem utolsó szempont az

Hogyan óvhatjuk meg a fém kerítésünket?

2021. október 14.|

A fém kerítés nagyon jó választás, ha stílusában illik az ingatlanunkhoz. Azonban tisztában kell lennünk vele, hogy az acél és a dróttal bevont alumínium kivételével ezek korrodálódásra hajlamosak. Ha fém kerítésről beszélünk, többféle fémet érthetünk

Mire számíts egy kerítés telepítésekor?

2021. október 5.|

Bár sokszor elegendő a meglévő javítása, mégis van olyan eset, amikor nincs mit tenni és új kerítést kell telepíteni. Egy kerítés cseréje általában jó befektetés, amely az évek során megtérül. Az építés előtt azonban számtalan