Hogyan ápold a fa kerítést?

Egy kerítés az ingatlanod meghatározó eleme esztétikai és biztonsági szempontból egyaránt. Amennyiben fa kerítésrendszer mellett döntesz, fontos tudnod, hogy ez az anyag bizony folyamatos törődést igényel. A következő cikkben átvesszük a karbantartási lépéseket, amelyek segítségével kerítésed az évek múlásával is úgy fog tündökölni, mint újkorában.

Ellenőrizd minden évben

A hosszú élettartam biztosítása érdekében évente legalább egyszer célszerű körbejárni és megvizsgálni a kerítést. Keresd meg rajta a sérüléseket és ha szükséges, cseréld ki a deszkákat. Ellenőrizd az oszlopokat, hogy megfelelően vannak-e rögzítve, és nézz rá a csavarokra is, ha pedig kell, húzd meg őket.

Rendszeres tisztítás

Tipp: A tisztítás előtt gondolj a növényeidre is

Mielőtt nekiesnél a takarításnak, ejtsünk pár szót azokról az erős tisztítószerekről, amelyek károsak az élővilágra nézve. A természet védelme érdekében ajánlott inkább valamilyen környezetbarát szer alkalmazása. Amennyiben elengedhetetlen a penészölő szer használata, javasolt a kerítés környékét és a növényeidet letakarni valamivel, például műanyag fóliával, amelyet a munka végeztével el tudsz helyezni a megfelelő hulladékudvarban.

Ha az ellenőrzés során penésszel találkozol, feltétlenül szabadulj meg tőle minél hamarabb. Ezt könnyedén megteheted egy kis vízzel, szappannal és kefével, de természetesen használhatsz speciálisan erre a célra szánt penészölő szert. Ha megtisztítottad a felületet, a felesleges tisztítószert és szennyeződéseket mosd le magasnyomású mosóval vagy kerti slaggal. Érdemes évente megtisztítani a kerítést szappanos vízzel, így eltávolítod az összes szennyeződést, ami az év során összegyűlt. Ha festened kell, a művelet előtt hagyd teljesen megszáradni a fát.

Csiszolás

A festést megelőzően csiszold le a felületet, ehhez egy egyszerű csiszolópapír tökéletes. Próbálj meg alapos munkát végezni, és a nehezen hozzáférhető helyeket is elérni, majd távolítsd el a felesleges port, mivel az érdes vagy poros felszínen nem tud megfelelően megtapadni a festék.

Festés

Tipp: Fontos az időjárás

Lényeges, hogy figyeljük az időjárás előrejelzést, mivel kizárólag csapadékmentes időben szabad festeni.

Most, hogy szép tiszta és száraz a kerítésünk, nem maradt más hátra, mint az alapozás és a festés. Ezt a műveletet tanácsos 3-5 évente megismételned. Készítsük elő a megfelelő felszerelést még a festés előtt, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor közvetlenül a munka előtt tudatosul bennünk, hogy hiányzik valami. Bármelyik barkácsboltban készséggel segítenek az eladók a szükséges eszközök kiválasztásában.

Első lépésként vigyünk fel egy színtelen alapozót, majd hagyjuk száradni pár óra hosszát.

Van, aki a festékre esküszik, vannak azonban, akik lazúrral kenik le a fát. Utóbbival természetesebb hatást érhetünk el, hiszen a lazúr kiemeli a fa erezetét és szépségét anélkül, hogy elfedné azt. Amennyiben inkább a festék mellett tennénk le a voksunkat, mindenképp zománcfestéket vagy kültéri fa festéket használjunk. Ma már kapható olyan kerítésfesték és lazúr, amely alapozó és fedőfesték, illetve alapozó és lazúr egyben. Ezek a termékek nagyban megkönnyítik a munkát, mivel nem kell kivárni külön az alapozó száradási idejét.

A fentiek alapján megállapítható, hogy a fa egy olyan anyag, amely sajnos folyamatos ápolást igényel. Manapság rengeteg olyan alternatíva közül választhatunk, amelyek fa hatásúak, viszont lényegesen egyszerűbb a karbantartásuk, ilyen például a vinyl kerítés is, ami remekül ellenáll az időjárásnak.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás