Fa vagy fém kerítést válasszunk?

A kerítés több funkciót szolgál. Bent tartja a kisállatokat vagy éppen a kisgyerekeket, és kint tartja azokat, akiket nem szeretnénk belül látni. Ezen kívül hozzáad a ház értékéhez. Egy jól megválasztott kerítés kiemelheti a ház szépségét, de el is ronthatja az összhatást, éppen ezért nem mindegy, hogy hogyan is néz ki, miből készül.

A két leggyakrabban használt alapanyag a fa és a fém, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

A fa kerítés

Egy jól megválasztott, szépen kivitelezett, fából készült kerítés talán a legszebb, ami a kertünket övezheti. Otthonos érzetet kelt, a fa minta mindig is közel állt az emberek szívéhez. Ezen kívül könnyen színezhető vagy festhető, ha tehát valaki éppen azt szeretné, hogy a vakolathoz passzoljon, azzal színben harmonizáljon, ez is megoldható.

Könnyen felszerelhető, viszont, ha nem jól választottuk meg az alapanyagot, idővel még jobban kiszárad és összemegy, ezzel pedig nemkívánatos hézagok keletkezhetnek. Nedves időben pedig kicsit kitágulhat, ez sem szerencsés.

Hátránya viszont, hogy a gondos kezelés ellenére is megvetemedhet, deformálódhat az időjárás viszontagságainak kitett kerítésünk. Sőt, idővel el is kezdhet rothadni, ha a felületét nem kezeljük rendszeresen. Ez pedig sokszor nem csak egy újabb réteg festéket jelent, hanem akár csiszolást, alapozást és festést. Ha pedig valamelyik elem megrongálódik, ki kell cserélni. Persze egy-egy faelemet nem bonyolult kicserélni, de ez is időbe és pénzbe telik.

A fém kerítés

A hideg fémszínű kerítés kevésbé otthonos látvány, mint egy hívogató fa változat, de egy modern formatervezésű ház előtt rendkívül jól mutat. Szerencsére ma már léteznek olyan változatok is, amelyek színezettek, sőt van fa utánzatú, hatású is a piacon. Ha tehát valaki a tartósabb fémre vágyik, de egyébként szereti a megmunkált fa látványát, ez lesz az ideális választás.

A fém kerítést általában sokkal erősebbnek tartják, amely jobban ellenáll az időjárásnak. Mindez igaz is, csakhogy ehhez vagy kezelt fémet kell alkalmaznunk, vagy időnként magunknak kell elvégeznünk a korrózió elleni védelmet. Választhatunk persze horganyzott, gondozásmentes acélkerítést, amelynek létezik színezett változata is, és ebben az esetben tényleg nem kell pár évente a festéssel törődnünk. Ráadásul általában 10 év garanciát is vállal rá a gyártó. A beszerelése lehet könnyű vagy nehezebb is, fajtától függően.

A horganyzott lapokból álló kerítéselem általában súlyra könnyebb, és a szerelése is egyszerű. A másik véglet lehet a kovácsolt vas, amelynek elemei súlyosak lehetnek, és a felszerelésük is nagyobb szaktudást igényel. Kinézetre viszont ez az egyik legjobban működő típus.

Melyik akkor a jobb típus?

A választásnál sok szempontot figyelembe kell venni, de alapvetően a legmeghatározóbb úgyis az ízlésünk lesz, ha a pénztárcánk ezt megengedheti. Nem jelenthető ki, hogy akár a fa, akár a fém jobb kerítés alapanyag lenne, minden esetben a felhasználási területet, célokat és természetesen, a mellette lévő épületet is meg kell vizsgálni. Csak ezek együttesével alakítható ki egy olyan harmonikus együttes, ahol a kerítés nem csak véd, de díszít is.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás