Ezek a kovácsoltvas kerítés előnyei

Általában két fő szempontot veszünk figyelembe a megfelelő anyag kiválasztása során. Elsősorban szeretnénk, ha kerítésünk esztétikus lenne, ugyanakkor a védelem is nagyon lényeges. A kovácsoltvas tökéletes választás azoknak, akik biztonságban szeretnék tudni családjukat egy meseszép kerítés segítségével.

Számos oka van annak, hogy miért érdemes emellett letenni a voksunkat.

A kovácsoltvas egy kemény anyag, melyet a viktoriánus időkben kezdtek el kerítésként használni, ezeket általában kovácsok készítették kézzel. Szerencsére ma is megalkothatjuk kerítésünket ebben az egyedi stílusban.

1. Biztonságos

Az anyag képes valódi biztonságot nyújtani ingatlanunk számára. Egy fa vagy drótkerítést egy betörő gond nélkül képes akár pillanatok alatt átvágni. Ezzel szemben a kovácsoltvas kerítésen csak komoly erőfeszítések árán lehet áttörni. Mivel a vágáshoz a betörőknek hangos és nagy teherbírású eszközre lenne szükségük, általában nem vállalják a kockázatot.

A teteje jellemzően tüskés, amely szintén hatékonyan tartja távol a bűnözőket. Mindemellett megakadályozza, hogy a háziállatok és gyermekek az ingatlanon kívülre kerüljenek. Ezeknek a kerítéseknek ugyanis függőleges oszlopaik vannak, amin egy gyerek vagy kutya nehezebben mászik át, mint egy manapság divatos, vízszintes beosztású építményen.

2. Rendkívül tartós

Természetesen léteznek más népszerű anyagok, mint például a fa, vagy a drót, melyeknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai egyaránt. A fa kiszolgáltatottabb az időjárással szemben és idővel felújításra vagy kezelésre szorul. A drótkerítés könnyen sérül és a privát szféránkat sem védi meg kellő módon. Az előbbiekkel szemben a kovácsoltvas egy nagyon szilárd anyag, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak anélkül, hogy az megsérülne.

Célszerű a tüskés növényeket távoltartani a kerítéstől, nehogy a bevonat megsérüljön. Ha ez mégis megtörténik és rozsda jelenik meg a felületen, csiszolja le, majd fesse át megfelelő festékkel vagy fújja le védő spray-vel.

3. Alacsony karbantartási díj

Bár tény, hogy a kovácsoltvas kerítés kezdeti költségei más típusokhoz képest magasabbak, azonban ezeket a kiadásokat kompenzálni tudja az anyag alacsony karbantartási díjával. A telepítés után magára hagyható, elég egyszer-egyszer ellenőrizni. Szemben például a fával, a kovácsoltvas nem igényel gyakori csiszolást vagy újra festést, mivel az utóbbihoz használt festékek rendkívül időtállóak.

A festéssel létrehozott bevonat megakadályozza, hogy apró gödrök keletkezzenek a fémen, amelyek gyakran korróziót kiváltó anyagokat gyűjtenek össze. Tisztításukhoz elég, ha időnként áttöröljük őket.

4. Környezetbarát

Mivel az anyag évtizedekig kitart, nem szükséges sűrűn cserélni. A vas köztudottan újra felhasználható- manapság az antik és vintage boltok is imádják a kovácsoltvasat, és gyakran újrahasznosítják őket, különösen a régebbi darabokat. Ha tehát számít nekünk a környezetvédelem, nem kell attól tartanunk, hogy a kerítés rövid időn belül egy fémhulladék lerakóban végzi.

5. Esztétikus

Ez az anyag rugalmas szerkezetének köszönhetően könnyen formázható, így tökéletes tervezők és művészek számára, hogy egyedi mintákat készítsenek. Ha pedig inkább kész kerítést szeretnénk vásárolni, rengeteg méretből, stílusból és óriási színválasztékból válogathatunk.

Függetlenül attól, hogy kereskedelmi vagy lakossági célra használjuk, a kovácsoltvas kerítéssel nem lehet nagyot tévedni. Jól funkcionál, praktikus és nem utolsósorban biztonságos, mindezt egyedi és elegáns megjelenéssel párosítva.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás