Beköszöntött az ősz – ezek a legfontosabb kerítés karbantartási tippek

Az ősz sokak kedvenc évszaka: könnyű hátra dőlve pihenni, miközben a színek folyamatosan változnak és a levelek lehullanak. Ez az évszak azonban azt is jelzi, hogy vannak bizonyos tennivalók, amelyeket még a hideg beköszönte előtt érdemes elvégezni. Az egyik legfontosabb a kerítés előkészítése a téli hónapokra, a következő cikkben sorra vesszük ezeket.

A kerítés tisztítása

Bármilyen anyagból is van a kerítésed, évente egyszer vagy kétszer érdemes megtisztítani azt. A kerti slag, vagy egy magasnyomású mosó egy finom szivaccsal a legalkalmasabb eszköz erre. Ne használj erős vegyszereket a tisztításhoz, mivel bizonyos anyagok érzékenyen reagálnak rá, például a kovácsoltvas felület védőrétegét egy erős tisztítószer megmarhatja, ami idő előtti rozsdásodáshoz vezethet. Ha valami miatt mégis speciális vegyszert kell használnod, például penészölőt a fa kerítésed esetében, mindenképp takard le a környékét és a növényeidet egy műanyag fóliával, hogy minél kevésbé károsítsd az élővilágot.

Gyakran csak a tisztítás során vesszük észre, hogy bizonyos kúszónövények birtokba vették a léceinket.  Javasolt eltávolítani ezeket, a burjánzó növényzet ugyanis felfogja a nedvességet a kerítés körül, és a rozsdás részeket is ügyesen elrejti.

Ellenőrzés és javítás

A következő lépés a kerítés átnézése és a sérülések javítása. Ellenőrizd a kerítés minden részét, beleértve a talajt is. Nézd át, hogy vannak-e laza lécek, esetleg lyukak, vagy ingatag oszlopok. Köztudottan egy fa kerítés több javítást és karbantartás igényel, mint egy vinil vagy egy drótkerítés. A fa léceket vizsgáld meg, hogy látsz-e penészedésre vagy rohadásra utaló jeleket rajtuk. A kovácsoltvas és drótkerítés esetében pedig találd meg a rozsdás részeket és javítsd ki őket.

Készítsd elő a kerítést télre

Győződj meg róla, hogy a felület továbbra is vízálló. Mivel a víz az első számú fenyegetés egy fa kerítés esetében, vízállóvá kell tenned, hogy megakadályozd a penészfoltokat és a rohadást. Ennek az ellenőrzése pofon egyszerű: csak fröcskölj vizet egy fa lécre, és ha a fa elnyeli a vizet és átmenetileg sötét lesz, akkor szükség van egy új vízálló bevonatra. Szerencsére a vinil önmagában is vízálló, így itt nem kell ezzel bajlódnod.

Tartsd tisztán a kerítés környékét

Távolítsd el a nem odavaló dolgokat a kerítésoszlopok körül, például a lehullott leveleket és faágakat, a komposztálót vagy a tűzifát. A szerves anyagok ugyanis összegyűjtik a nedvességet, amivel elősegíthetik a rohadás, rozsdásodás, valamint a penészedés folyamatát. A vinil ennek hatására nem rohad el, viszont a nedves közeg algásodást idézhet elő és a színe zöldre változhat, ha nem távolítod el időben a szerves hulladékot. Ha pedig télen leesik az első hó, lapátold el a kerítés körül és ügyelj arra, hogy ne gyűljön fel túlságosan.

Fontos, hogy milyen anyagot választunk

A fentiekből könnyen kivehető, hogy mennyire fontos a kerítés anyagának kiválasztása, hiszen minden anyag más és más karbantartást igényel. A tervezés és telepítés előtt gondoljuk át, hogy évente mennyi pénzt és időt szeretnénk szánni ezekre a munkálatokra. Lehet, hogy az egyik kerítés nagyobb beruházást igényel, viszont az évek során kevesebbe kerül a karbantartása. Éppen emiatt érdemes a tervezéshez szakember segítségét kérni, aki tudja, hogy melyek a leggyakrabban felmerülő kérdések és problémák az ügyfelei körében.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Miből készüljön a kerítés?

2021. október 14.|

Ha valaki teleket vásárol, amelyet maga akar bekeríteni, vagy éppen lecserélné a már meglévő kerítést, több szempontot figyelembe kell vennie a választásnál. Számítanak a hely adottságai, a környezet, az anyagi lehetőségeink. Nem utolsó szempont az

Hogyan óvhatjuk meg a fém kerítésünket?

2021. október 14.|

A fém kerítés nagyon jó választás, ha stílusában illik az ingatlanunkhoz. Azonban tisztában kell lennünk vele, hogy az acél és a dróttal bevont alumínium kivételével ezek korrodálódásra hajlamosak. Ha fém kerítésről beszélünk, többféle fémet érthetünk

Mire számíts egy kerítés telepítésekor?

2021. október 5.|

Bár sokszor elegendő a meglévő javítása, mégis van olyan eset, amikor nincs mit tenni és új kerítést kell telepíteni. Egy kerítés cseréje általában jó befektetés, amely az évek során megtérül. Az építés előtt azonban számtalan