Beköszöntött az ősz – ezek a legfontosabb kerítés karbantartási tippek

Az ősz sokak kedvenc évszaka: könnyű hátra dőlve pihenni, miközben a színek folyamatosan változnak és a levelek lehullanak. Ez az évszak azonban azt is jelzi, hogy vannak bizonyos tennivalók, amelyeket még a hideg beköszönte előtt érdemes elvégezni. Az egyik legfontosabb a kerítés előkészítése a téli hónapokra, a következő cikkben sorra vesszük ezeket.

A kerítés tisztítása

Bármilyen anyagból is van a kerítésed, évente egyszer vagy kétszer érdemes megtisztítani azt. A kerti slag, vagy egy magasnyomású mosó egy finom szivaccsal a legalkalmasabb eszköz erre. Ne használj erős vegyszereket a tisztításhoz, mivel bizonyos anyagok érzékenyen reagálnak rá, például a kovácsoltvas felület védőrétegét egy erős tisztítószer megmarhatja, ami idő előtti rozsdásodáshoz vezethet. Ha valami miatt mégis speciális vegyszert kell használnod, például penészölőt a fa kerítésed esetében, mindenképp takard le a környékét és a növényeidet egy műanyag fóliával, hogy minél kevésbé károsítsd az élővilágot.

Gyakran csak a tisztítás során vesszük észre, hogy bizonyos kúszónövények birtokba vették a léceinket.  Javasolt eltávolítani ezeket, a burjánzó növényzet ugyanis felfogja a nedvességet a kerítés körül, és a rozsdás részeket is ügyesen elrejti.

Ellenőrzés és javítás

A következő lépés a kerítés átnézése és a sérülések javítása. Ellenőrizd a kerítés minden részét, beleértve a talajt is. Nézd át, hogy vannak-e laza lécek, esetleg lyukak, vagy ingatag oszlopok. Köztudottan egy fa kerítés több javítást és karbantartás igényel, mint egy vinil vagy egy drótkerítés. A fa léceket vizsgáld meg, hogy látsz-e penészedésre vagy rohadásra utaló jeleket rajtuk. A kovácsoltvas és drótkerítés esetében pedig találd meg a rozsdás részeket és javítsd ki őket.

Készítsd elő a kerítést télre

Győződj meg róla, hogy a felület továbbra is vízálló. Mivel a víz az első számú fenyegetés egy fa kerítés esetében, vízállóvá kell tenned, hogy megakadályozd a penészfoltokat és a rohadást. Ennek az ellenőrzése pofon egyszerű: csak fröcskölj vizet egy fa lécre, és ha a fa elnyeli a vizet és átmenetileg sötét lesz, akkor szükség van egy új vízálló bevonatra. Szerencsére a vinil önmagában is vízálló, így itt nem kell ezzel bajlódnod.

Tartsd tisztán a kerítés környékét

Távolítsd el a nem odavaló dolgokat a kerítésoszlopok körül, például a lehullott leveleket és faágakat, a komposztálót vagy a tűzifát. A szerves anyagok ugyanis összegyűjtik a nedvességet, amivel elősegíthetik a rohadás, rozsdásodás, valamint a penészedés folyamatát. A vinil ennek hatására nem rohad el, viszont a nedves közeg algásodást idézhet elő és a színe zöldre változhat, ha nem távolítod el időben a szerves hulladékot. Ha pedig télen leesik az első hó, lapátold el a kerítés körül és ügyelj arra, hogy ne gyűljön fel túlságosan.

Fontos, hogy milyen anyagot választunk

A fentiekből könnyen kivehető, hogy mennyire fontos a kerítés anyagának kiválasztása, hiszen minden anyag más és más karbantartást igényel. A tervezés és telepítés előtt gondoljuk át, hogy évente mennyi pénzt és időt szeretnénk szánni ezekre a munkálatokra. Lehet, hogy az egyik kerítés nagyobb beruházást igényel, viszont az évek során kevesebbe kerül a karbantartása. Éppen emiatt érdemes a tervezéshez szakember segítségét kérni, aki tudja, hogy melyek a leggyakrabban felmerülő kérdések és problémák az ügyfelei körében.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás