A kovácsoltvas története

A kovácsoltvas köztudottan egy rendkívül tartós anyag, amelyet évezredek óta előszeretettel használnak. A kezdetekben szerszámokat és fegyvereket készítettek belőle, később pedig kerítéseket, kapukat, erkélyeket és így tovább. Az anyagot az ókorban fedezték fel és jelentős hatást gyakorolt a világtörténelemre is.

A fém kovácsolásának folyamata rengeteget változott az idők során, de a végeredmény változatlanul gyönyörű maradt.

A kovácsoltvas napjainkban

Manapság egy kerítésre helytelenül használjuk a „kovácsoltvas” kifejezést, mivel az valójában többnyire acélból készül. Bár a ténylegesen vasból készült kerítés már elavultnak számít az építőiparban, azonban acél alternatívája ugyanolyan szép és tartós, mint elődjük volt.

A vas eredete

Az i.e. 3000 és 1200 közötti időszakot a történészek gyakran nevezik bronzkornak, ugyanis az akkori civilizáció nagyrészt a bronzra támaszkodott ebben az időben. Csak i.e. 1500 körül fedezték fel az ősi hettiták a vasat, akik ezt az anyagot használták szerszámok és fegyverek készítéséhez, ez pedig jelentősen megváltoztatta az életüket.

Miután a hettiták civilizációja összeomlott, a vas használata az egész világon gyorsan elterjedt, így megkezdődött a vaskor. Ekkor főként edények és fegyverek készítéséhez alkalmazták a vasat.

A vas megjelent az építőiparban is

Ezt követően a civilizációk tovább növekedtek és fejlődtek, igyekeztek csiszolni meglévő tudásukon. 400 körül a társadalmak már felismerték a vas, mint anyag valódi értékét az építőiparban, majd elkezdték használni az otthonokban díszítő elemként. Ekkor az emberek már állandó lakhelyeken szerettek volna letelepedni. Mivel a kovácsoltvassal rendkívül könnyű volt dolgozni, az építőipar kedvelt alapanyaga lett. Az ajtókat, korlátokat, kerítéseket és kapukat legtöbbször ebből az anyagból készítették el.

Később az 1800-as évekre a vas használata széles körben elterjedt az egész világon. Majd 1887 és 1889 között Franciaországban megépítették az Eiffel tornyot, amelyet az 1889-es világkiállításon mutattak be. A gazdag arisztokrácia csodálta a Gustave Eiffel által elkészített gyönyörű kézimunkát, ezután pedig a kovácsoltvas tárgyak megjelenése általánossá vált palotákban és kúriákban egyaránt. A népszerű turisztikai látványosságok látogatásakor még mindig sok ilyen példát láthatunk a kovácsoltvas részletes megmunkálásáról.

Később széles körben elérhetővé vált

Az évek múlásával azonban a klasszikus kovácsoltvas építési célú felhasználása jelentősen lecsökkent. Megjelentek az olcsóbb alternatívák- ilyenek az acél és az alumínium-, melyek az átlagos lakástulajdonosok számára is elérhetővé tették a díszes kerítéseket, kapukat és korlátokat. Ezt az egykoron exkluzív anyagot már nem kizárólag csak a társadalom leggazdagabbjai választhatták. A gyártás fejlődésével és az új technológiák megjelenésével egyre inkább hozzáférhetővé vált a hétköznapi emberek számára.

Még mindig töretlen népszerűségnek örvend

Az ipari forradalmat követően a vasfeldolgozás jelentősen csökkent és szép lassan a vas, mint anyag szerepét az acél váltotta fel. Utóbbi sokkal olcsóbb volt és gyorsabban lehetett gyártani. Napjainkban a kovácsoltvasként hirdetett kerítések tehát valójában acél és vas keverékei. Mindkettő hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, így nem kell attól tartanunk, hogy a mai modern kerítések esetleg kevésbé időtállóak.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Mi az a gabion és mivel töltsük fel?

2021. november 22.|

Ha valaki a gabion szót hallja, nem biztos, hogy tudni fogja elsőre, hogy miről is van szó. Ha azonban körülírva elmondjuk, hogy mit is takar, mindenki rájön, hogy már lépten-nyomon találkozott vele.

Kell-e szólni a szomszédnak, ha kerítést építünk?

2021. november 22.|

A jól megválasztott és megépített kerítés többféle funkciót betölt. Távol tartja a hívatlan vendégeket, legyen szó két- vagy négylábúakról, ezáltal növeli biztonságérzetünket. Gátolja a belátást, így megóvhatjuk a magánéletünket. Esztétikailag és anyagilag is sokat hozzáadhat

Hogyan védjük meg a kertünket a zajtól és a belátástól?

2021. november 16.|

Kerítést rendszerint a telekhatárra telepítünk, hogy kijelöljük azt a területet, amelyen belül már nem örülünk a hívatlan látogatóknak. Ezen kívül persze több más funkciót is betölt, ezek közül most kettővel fogunk részletesebben foglalkozni, a belátás