A kovácsoltvas története

A kovácsoltvas köztudottan egy rendkívül tartós anyag, amelyet évezredek óta előszeretettel használnak. A kezdetekben szerszámokat és fegyvereket készítettek belőle, később pedig kerítéseket, kapukat, erkélyeket és így tovább. Az anyagot az ókorban fedezték fel és jelentős hatást gyakorolt a világtörténelemre is.

A fém kovácsolásának folyamata rengeteget változott az idők során, de a végeredmény változatlanul gyönyörű maradt.

A kovácsoltvas napjainkban

Manapság egy kerítésre helytelenül használjuk a „kovácsoltvas” kifejezést, mivel az valójában többnyire acélból készül. Bár a ténylegesen vasból készült kerítés már elavultnak számít az építőiparban, azonban acél alternatívája ugyanolyan szép és tartós, mint elődjük volt.

A vas eredete

Az i.e. 3000 és 1200 közötti időszakot a történészek gyakran nevezik bronzkornak, ugyanis az akkori civilizáció nagyrészt a bronzra támaszkodott ebben az időben. Csak i.e. 1500 körül fedezték fel az ősi hettiták a vasat, akik ezt az anyagot használták szerszámok és fegyverek készítéséhez, ez pedig jelentősen megváltoztatta az életüket.

Miután a hettiták civilizációja összeomlott, a vas használata az egész világon gyorsan elterjedt, így megkezdődött a vaskor. Ekkor főként edények és fegyverek készítéséhez alkalmazták a vasat.

A vas megjelent az építőiparban is

Ezt követően a civilizációk tovább növekedtek és fejlődtek, igyekeztek csiszolni meglévő tudásukon. 400 körül a társadalmak már felismerték a vas, mint anyag valódi értékét az építőiparban, majd elkezdték használni az otthonokban díszítő elemként. Ekkor az emberek már állandó lakhelyeken szerettek volna letelepedni. Mivel a kovácsoltvassal rendkívül könnyű volt dolgozni, az építőipar kedvelt alapanyaga lett. Az ajtókat, korlátokat, kerítéseket és kapukat legtöbbször ebből az anyagból készítették el.

Később az 1800-as évekre a vas használata széles körben elterjedt az egész világon. Majd 1887 és 1889 között Franciaországban megépítették az Eiffel tornyot, amelyet az 1889-es világkiállításon mutattak be. A gazdag arisztokrácia csodálta a Gustave Eiffel által elkészített gyönyörű kézimunkát, ezután pedig a kovácsoltvas tárgyak megjelenése általánossá vált palotákban és kúriákban egyaránt. A népszerű turisztikai látványosságok látogatásakor még mindig sok ilyen példát láthatunk a kovácsoltvas részletes megmunkálásáról.

Később széles körben elérhetővé vált

Az évek múlásával azonban a klasszikus kovácsoltvas építési célú felhasználása jelentősen lecsökkent. Megjelentek az olcsóbb alternatívák- ilyenek az acél és az alumínium-, melyek az átlagos lakástulajdonosok számára is elérhetővé tették a díszes kerítéseket, kapukat és korlátokat. Ezt az egykoron exkluzív anyagot már nem kizárólag csak a társadalom leggazdagabbjai választhatták. A gyártás fejlődésével és az új technológiák megjelenésével egyre inkább hozzáférhetővé vált a hétköznapi emberek számára.

Még mindig töretlen népszerűségnek örvend

Az ipari forradalmat követően a vasfeldolgozás jelentősen csökkent és szép lassan a vas, mint anyag szerepét az acél váltotta fel. Utóbbi sokkal olcsóbb volt és gyorsabban lehetett gyártani. Napjainkban a kovácsoltvasként hirdetett kerítések tehát valójában acél és vas keverékei. Mindkettő hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, így nem kell attól tartanunk, hogy a mai modern kerítések esetleg kevésbé időtállóak.

Megosztás

További olvasáshoz ajánljuk

Miből készüljön a kerítés?

2021. október 14.|

Ha valaki teleket vásárol, amelyet maga akar bekeríteni, vagy éppen lecserélné a már meglévő kerítést, több szempontot figyelembe kell vennie a választásnál. Számítanak a hely adottságai, a környezet, az anyagi lehetőségeink. Nem utolsó szempont az

Hogyan óvhatjuk meg a fém kerítésünket?

2021. október 14.|

A fém kerítés nagyon jó választás, ha stílusában illik az ingatlanunkhoz. Azonban tisztában kell lennünk vele, hogy az acél és a dróttal bevont alumínium kivételével ezek korrodálódásra hajlamosak. Ha fém kerítésről beszélünk, többféle fémet érthetünk

Mire számíts egy kerítés telepítésekor?

2021. október 5.|

Bár sokszor elegendő a meglévő javítása, mégis van olyan eset, amikor nincs mit tenni és új kerítést kell telepíteni. Egy kerítés cseréje általában jó befektetés, amely az évek során megtérül. Az építés előtt azonban számtalan